Hervormingsagenda Jeugd en Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming
Landelijk komen er een aantal veranderingen met de Hervormingsagenda Jeugd en het landelijk programma Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming [1], omdat het huidige stelsel voor jeugdbescherming vastloopt.
Er zijn lange wachtlijsten, kinderen en gezinnen voelen zich onvoldoende gezien en gehoord, de achterliggende problematiek is te weinig in beeld, gezinnen vertellen op verschillende plekken steeds opnieuw hun verhaal en er is niet één vast gezicht dat het gezin in het hele traject bijstaat. Complexe casuïstiek wordt als een hete aardappel van organisatie naar organisatie doorgeschoven.
Maatwerk
Om meer maatwerk mogelijk te maken en het systeem te versimpelen, wordt ingezet op ‘sterke lokale teams’. Teams die zich zowel op de Wet maatschappelijke ondersteuning als de Jeugdwet richten, hulp bieden, handelen met een brede blik op het gehele gezin en de context, samenwerken met de lokale voorzieningen, welzijn, (kinder)opvang, onderwijs en met volwassenen-ggz en ggz-ondersteuning [2].
Het Toekomstscenario richt zich op het werken aan veiligheid. Het heeft tot doel dat deze sterke lokale teams eenzelfde functie kunnen uitvoeren en in staat zijn om integraal systeem- en mensgericht te werken voor kinderen en volwassen in een onveilige thuissituatie door het eerste aanspreekpunt te zijn, (intensievere) ondersteuning in het vrijwillige kader te bieden, de veiligheid in gezinnen te waarborgen en samen te werken in de jeugdbeschermingsketen en netwerkaanpak.