Tegelijkertijd kan de focus op toestemming afleiden van iets dat minstens zo belangrijk is bij seksueel grensoverschrijdend gedrag: namelijk macht en gelijkwaardigheid. Je kan namelijk alleen ‘ja’ zeggen in een gelijkwaardige situatie. En ook als er toestemming is, kan machtsongelijkheid een situatie alsnog grensoverschrijdend maken.
Het gaat niet om seks
Bovendien suggereert de nadruk op toestemming dat seksueel grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer gericht is op het versieren en het bed in krijgen van collega's. En dat is in de meeste gevallen niet zo. We weten we uit Amerikaans onderzoek dat slechts 25 procent van de seksueel grensoverschrijdende acties het doel hebben om te versieren of verleiden. In alle andere gevallen heeft seksueel intimiderend gedrag, zoals het maken van opmerkingen of ongewenste aanrakingen, dus een andere reden.[2]
Wij betogen dat bewust of onbewust bevestigen van een machtspositie een veel belangrijkere reden is voor seksueel grensoverschrijdend gedrag.
Macht
Wat bedoelen we met macht? Volgens de socioloog Max Weber is macht het kunnen opleggen van je wil aan anderen. Macht zorgt ervoor dat er naar bepaalde mensen meer geluisterd wordt (zij hebben macht), en dat die mensen hun wil kunnen opleggen aan anderen (zij oefenen hun macht uit). Veel mensen denken bij macht aan een persoon in een formele positie (bijvoorbeeld de macht van een minister, een leidinggevende of een ouder).
Maar macht kan van veel meer kanten komen. Zo wordt er bijvoorbeeld beter geluisterd naar iemand die al heel lang ergens werkt of die door veel mensen aardig gevonden wordt. Die macht komt dus uit een informele positie.