Geen hokjes, alles is mogelijk
Marieke van Tol is initiatiefnemer van ontmoetingsclub Kunst van Samen voor kwetsbare ouderen in Boskoop. Ze beschrijft hoe ze er denken en doen.
Een van de grootste problemen is hoe we vanuit de samenleving kijken naar dementie. In gesprek gaan van mens tot mens, dat is waar wij vanuit de maatschappij naar toe moeten bewegen. Ons focussen op de mens met al zijn talenten en levenservaringen.
De mensen die onze ontmoetingsgroep bezoeken, hebben zoveel liefde te geven, hebben oog voor elkaar en vinden de ruimte om hun talenten weer te laten schitteren. Ook naasten zijn welkom en worden betrokken bij onze activiteiten. Er wordt heel wat afgelachen, maar er is ook ruimte om verdriet met elkaar te delen. Mensen zijn heel openhartig, het voelt als een soort ‘familie’. Iedereen is welkom. Samen met elkaar en door de inzet van ieders talenten dragen we bij aan welbevinden en zingeving. We ontlenen met elkaar betekenis aan het leven door de dingen die je doet of voor een ander kunt doen.
Verkeerd beeld
Behalve dat een groot gedeelte van de samenleving een verkeerd beeld heeft van mensen met dementie, hebben we ook te maken met een ingewikkeld zorgsysteem. Vele schotten worden opgetrokken aan de hand van diagnoses of indicaties. Hierdoor komen ook veel mensen niet in beeld en is het leed achter de voordeur niet zichtbaar.
Wat wij hebben gedaan vanuit de Kunst van Samen is heel praktisch. Vanuit je hart en vertrouwen het gewoon anders gaan doen, omdat je erin gelooft dat het anders kan! Geen hokjes of vakjes, alles is mogelijk. We richten ons volledig op de mensen en kijken wat zij en hun naasten nodig hebben in plaats van nagaan wat het jouw organisatie oplevert.
Wij delen graag onze aanpak, hopelijk inspireren we anderen om een volgende stap te nemen en volgen er meer van dit soort plekken in Nederland. Het allerbelangrijkste is dat we mensen met dementie als volwaardige mensen blijven benaderen. In gesprek gaan van mens tot mens zonder vooroordelen, dan ontstaat er een betekenisvolle relatie.