Movisie besteedde in 2024 aandacht aan het feit dat al tien jaar vele honderden professionals uit het hele land via de zogenoemde ‘transitiearena’s’ werken aan deze vernieuwing en verandering van de arbeidsmarkt. Het is een beweging geworden, die niet meer te stoppen is. Mede dankzij de transitiearena’s zien we de uitvoering van de Participatiewet, de Wmo en de verschillende zorgwetten al steeds meer versmelten. Movisie brengt deze kennis nu ook in bij de herziening van de Participatiewet.
Passende ondersteuning bij armoede en schulden
Movisie besteedde in de week van het geld (vanaf 11 maart 2024) aandacht aan het weerbaarder maken van kinderen en jongeren voor de gevaren van de vele online verleidingen zoals kopen op afbetaling, online gokken, crypto, geldezels en de beïnvloeding van influencers. Geldproblemen en schulden zijn echter niet alleen een individueel probleem. Veel oorzaken van deze problemen zijn maatschappelijk van aard.
In juni organiseerden Movisie, Sociaal en Cultureel Planbureau en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten een symposium over dit onderwerp, en met name over hoe mensen met gestapelde problemen beter bereikt kunnen worden. En in oktober organiseerde Movisie een succesvolle Focusweek armoede, waarmee we kennis over armoede en de gevolgen van armoede deelden met professionals in het sociaal domein.
De ouder wordende samenleving
Het versterken van de sociale basis is één van de hoofddoelen in het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) en het programma Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen (WOZO). Ook in het Integraal Zorgakkoord (IZA) komt de sociale basis vaak naar voren als een panacee voor de toekomstige tekorten in de zorg.