WerKplaatsen sociaal domein
Kennisdossier

Meer over het thema interprofessioneel samenwerken

Kennissyntheses 'Juiste zorg op de juiste plek'

Deze publicatie bevat een bundeling van kennissyntheses. De eerste gaat over de doelen, inrichting en (methoden van) monitoring en evaluatie van domeinoverstijgende samenwerkingsverbanden en is uitgevoerd door het RIVM. De tweede gaat over het organiseren van integrale gezondheidszorg op regionaal niveau (integrated care) en is uitgevoerd door Vilans;

De kennissyntheses bevatten onder andere een digitale bibliotheek met lijsten met verwijzingen naar best practices, factsheets en wegwijzers, artikelen en tips, onderzoekrapporten en wetenschappelijke publicaties.

Lees de publicatie

Beeld pdf Kennissyntheses

Man in stoel met bal

Adviezen over grenzeloos domein­overstijgend samenwerken

Waarom hapert of mislukt domeinoverstijgende samenwerking? De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) heeft aan de hand van concrete casuïstiek onderzocht hoe de wettelijke stelsels van zorg en ondersteuning aangepast kunnen worden om domeinoverstijgende samenwerking beter mogelijk te maken.

De Raad ziet verschillende oorzaken.

  • Het eigenaarschap van de zorg voor burgers met complexe zorgvragen is vaak niet belegd.
  • Investeren in passende zorg loont vaak niet (wrong-pocket-probleem).
  • Ten slotte wordt, als gevolg van ontbrekend eigenaarschap en het wrong-pocket-probleem de samenwerking vaak als belastend ervaren.

Een van de drie casussen in deze publicatie gaat over het vergroten van de kwaliteit van leven voor kwetsbare thuiswonende ouderen.

Meer weten

Illustratie handen

Versterken zorgnetwerken voor thuiswonende ouderen

Hoe kun je als familie en professionals ouderen thuis effectief ondersteunen zodat zij het daar kunnen redden? Samenwerken en afstemming binnen een zorgnetwerk is een van de manieren. Dit vereist wel een interactie binnen het zorgnetwerk die gericht is op een nieuwe manier van samenwerken met informele zorg. Dit proefschrift onderzoekt wat gezondheidsprofessionals en sociaal werkers kunnen ondernemen om het functioneren van een zorgnetwerk van een oudere thuis te versterken en te verbeteren.

Lees het proefschrift

Oudere vrouw met smartphone

Wat werkt bij netwerken integrale ouderenzorg

In Nederland werken steeds meer zorg- en welzijnsprofessionals en organisaties samen in zogeheten netwerken integrale ouderenzorg. Hierin bieden zij een samenhangend aanbod van zorg en ondersteuning, inclusief welzijnsactiviteiten, aan voor ouderen die thuis wonen. Het RIVM ziet vijf werkzame elementen die bijdragen aan een positieve interprofessionele samenwerking: elkaar kennen en begrijpen; korte lijnen hebben; kennis en expertise delen; gezamenlijke verantwoordelijkheid; behoeften ouderen en mantelzorgers centraal.

Lees de pdf

illustratie dementie vriendelijke initiatieven

Handleiding dementie­vriendelijke initiatieven

Dementievriendelijke initiatieven bevorderen en behouden de positieve gezondheid van mensen met dementie en hun mantelzorgers. Gebaseerd op een onderzoek naar de succesfactoren van deze dementievriendelijke initiatieven is een handleiding ontwikkeld. De handleiding gaat uit van een relationele benadering om initiatieven te ontwikkelen, waarbij ook beschreven wordt hoe mensen met dementie en hun naasten betrokken kunnen worden.

Bekijk de handleiding

Samen wandelen

Proactieve Integrale Ouderenzorg, oftewel Om U 3.0

Hoe zorg je ervoor dat ouderen met een grote zorgbehoefte langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen? Om dit doel te realiseren, zijn de huisartsenpraktijken, ouderen en organisaties uit het medisch en het sociaal domein in de regio Utrecht tot één integraal ouderenzorgmodel gekomen: Proactieve Integrale Ouderenzorg, oftewel Om U 3.0. Welbevinden en eigen regie van de oudere staan hierin centraal. Het model streeft naar een optimale samenwerking tussen oudere, huisarts(praktijk)/ praktijkverpleegkundige, wijkverpleegkundige, buurtteam en informele zorg.

Naar het model

Kleurenwaaier

Publicaties over het ondersteunen van thuiswonende ouderen

Movisie heeft op haar website verschillende publicaties over het ondersteunen van inwoners, die ook behulpzaam kunnen zijn bij het ondersteunen van thuiswonende ouderen.

Kijk bijvoorbeeld eens naar:

Groep op terras

Kwaliteit van luisteren cruciaal  

Interprofessioneel samenwerken vraagt van betrokken professionals dat ze elkaar weten te vinden. Maar eenmaal in gesprek, is vermogen om te luisteren onmisbaar om tot echt contact, uitwisseling en samenwerking te komen. Anne Goossensen, hoogleraar Luisteren en kwaliteit van samenleven aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht zegt het zo: ‘Echt luisteren bevordert wederzijds begrip voor elkaars perspectieven en draagt zo bij aan betere afstemming, meer werkplezier en vooral: betere ondersteuning voor de doelgroep.’ 

Meer weten

Oudere man

Interprofessioneel samenwerken in een wijkleercentrum

Het wijkleercentrum in Meerssen is een bruisende plek waar studenten, professionals en inwoners samenwerken aan een toekomstbestendige zorg en ondersteuning voor ouderen. Wat begon als een experiment, is uitgegroeid tot een bloeiende gemeenschap waar kennis, ervaring en creativiteit samenkomen. Deze praktijkbeschrijving duikt dieper in de wereld van het wijkleercentrum Meerssen en ontdekt hoe er interprofessioneel samengewerkt wordt.

Lees het artikel

Handen met puzzelstukken

Samenwerken over domeinen heen

Ondersteuningsbehoeften van mensen laten zich niet leiden door hokjes of schotten. Om goede ondersteuning te bieden is samenwerking tussen mensen, organisaties en domeinen dan ook cruciaal. In dit themadossier vind je kennis over wat werkt bij domeinoverstijgende samenwerking. Met modellen en denkkaders om naar de samenwerking te kijken en praktische tools en handreikingen om samenwerkingen te versterken.  

Naar het themadossier

Beeld: Istock en 123RF