Lieke de Kok over het project Vrijwillige Inzet.
Kijkje in de keuken bij BuurTerras in Spijkenisse
Het eerste ‘Kijkje in de keuken’, om van en met elkaar te leren, was bij het BuurTerras in Spijkenisse: een ontmoetingscentrum voor jong en oud, gerund door buurtvrijwilligers. Met een gemiddelde leeftijd van de vrijwilligers van 63 jaar, spreken ze liever over ‘senioren’ dan over ‘ouderen’.
Van bingo tot markten en verse maaltijden: het is een plek van samenwerking, groei en betekenisvolle relaties. De organisatie zoekt daarin balans tussen zelfsturing, professionele ondersteuning en de kracht van persoonlijke ontmoetingen. Dit hangt nauw samen met de centrale vraag van het onderzoek.
In 2020 startte de samenwerking tussen Stichting Welzijn Ouderen (SWO), Humanitas, de gemeente en woningcorporatie Woonbron. Het doel: zoveel als mogelijk in handen leggen van buurtbewoners. ‘Vrijwillig is niet vrijblijvend. Het gaat om samen bijdragen aan een plek waar iedereen zich thuis voelt’, vertelt Astrid Langstraat, coördinator bij het BuurTerras. Vrijwilliger Nelly de Jonge merkt hoe waardevol dat is: ‘Ik heb op je gewacht, blij dat je er bent, mag ik zo even met je babbelen?’ Zulke momenten geven het werk betekenis. ‘Het is niet alleen gezelligheid. Soms deel je ook persoonlijke momenten – een lach, een traan – en dat maakt het werk zo waardevol.’
Het vinden van voldoende vrijwilligers blijft een uitdaging. Activiteiten kunnen uitvallen bij gebrek aan mensen. De betrokkenheid is groot, maar het risico is dat een te klein team met een te groot plichtsgevoel erg onder druk komt te staan. Vrijwillig mag niet onbedoeld verplichtend worden. De kunst is om de balans te vinden.